Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/4/6/4/beautybytanci.se/httpd.www/wp-includes/pomo/translations.php on line 208 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/4/6/4/beautybytanci.se/httpd.www/wp-includes/pomo/translations.php on line 208 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/4/6/4/beautybytanci.se/httpd.www/wp-includes/pomo/translations.php on line 208 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/4/6/4/beautybytanci.se/httpd.www/wp-includes/pomo/translations.php on line 208 Makeupartist? – Beauty By Tanci
Okategoriserade

Makeupartist?

Igår på Twitter postade Helena (Lipglossbitch) en fråga som lyder såhär;

”Vad krävs det egentlingen för att få kalla sig för makeupartist? Halvdagskurs hus MUS?”

Denna fråga har ofta dykt upp på olika bloggar o communitys och jag är lite nyfiken på hur ni tänker om detta?

Såhär tänker jag;

Jag har alltid varit duktig på att sminka och det har alltid också varit mitt största intresse. Jag jobbade deltid i några år på NK och Åhlens city och vissa dagar så sminkade jag kunder även innan utbildning. Jag var helt enkelt duktig och utbildning behövdes inte just där för man skulle även vara en bra säljare. Jag kallade mig dock aldrig för en makeupartist. Där var jag en säljare som var duktig på att sminka. Hemma pillade jag alltid med smink men då kallade jag det för ”mitt största intresse”. Men jag borde kanske kallat mig själv för en Makeupartist?

För mig så var just utbildningen det som avgjorde detta.

MEN jag tycker att det är LÅNGT ifrån alla makeupartister med eller utan utbildning som kan sminka bra. Det som bör avgöra om man ska få kalla sig för en ”makeupartist” är hur pass bra man är på det som man gör oavsett bakgrund. Kolla bara på världens bästa makeupartist Pat McGrath? Hon hade ingen utbildning utan makeup var hennes största intresse. Men hon kallade sig inte för en makeupartist genast så fort hon blev upptäckt utan när hon fick erfarenhet, erkännanden och jobb.

Precis som en konstnär… om jag börjar rita eller måla nu så kan jag knappast kalla mig för en konstnär? Sånt tar tid och innan man kallas för det så måste bli ”erkänd” för sin kreativitet och sin talang av människor.

 Om man då även har gått en riktig utbildning ja då tycker jag att man kan kalla sig för en ”diplomerad makeupartist”.

Vad är skillnaderna då mellan diplomerad och inte diplomerad? Innan jag var diplomerad så sminkade jag bara utan att tänka vidare på något. Jag gjorde det som jag tyckte var snyggt. I skolan fick vi lära oss att tänka mer ”proffesionnelt”. Vad man ska tänka på vid modevisningar? Olika fotograferingar (svartvit, romantisk, rockig osv), vilken foundation man ska använda till vilket tillfälle, när man får använda glitter och när det inte passar, formgivning av ansikten med hjälp av makeup (contouring), vi lärde oss att jobba riktigt snabbt för detta MÅSTE man göra vid visningar osv. Detta hade jag inte en aning om innan även om jag var duktig på makeup.

Men allt ovan som vi lärde oss i skolan kan man få lära sig om man är ”a lucky one” och genast slussas in i modevärlden med modevisningar och plåtningar. Då lär ni ju er allt det där på plats precis som Pat McGrath gjorde.

Vad tycker ni om detta?  

 

You Might Also Like

Notice: Tema utan comments.php har upphört sedan version 3.0.0 utan alternativ tillgängliga. Var vänlig inkludera en comments.php-mall i ditt tema. in /customers/4/6/4/beautybytanci.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 4016

7 svar till “Makeupartist?”

 1. Jenna skriver:

  Jag tänker lite som du – att det är långt ifrån alla utbildade MUAs som kan sminka proffsigt och det är få som är riktigt duktiga på att sminka som vågar kalla sig MUAs just pga att de inte har en diplomerad utbildning i ryggen.

  Själv har jag ingen specifik makeup artist-utbildning i ryggen, men jag har gått grundkurser hos alla stora kosmetikamärken, där det ofta ingår makeup tekniker och utbildningar inom sminktrender.
  Jag har sminkat för modevisningar, gjort brudmakeup och hållit grundutbildningar i ”konsten att sminka” för kvinnor i alla åldrar.
  Dessutom vågar jag ta betalt för att erbjuda mina tjänster, och folk vill betala mig för att bli sminkade av mig personligen.
  Jag skulle inte kalla mig själv en MUA om det inte vore just för att jag frilansar och har betalande kunder även utanför mitt jobb i en kosmetikaffär.

  Jag har absolut inget problem med att icke-diplomerade personer kallar sig MUAs, men en viss standard känns det som att man måste ha för att vara trovärdig som MUA.
  Att veta vilka tekniker man ska tillämpa inför en modevsning, bröllop, för kvinnor i olika åldrar och med olika hudtoner etc.
  Och att man inser att man som MUA aldrig nånsin blir helt fullärd… =)

  • Tanci skriver:

   Heej Jenna. vilken smart kommentar! Och när man har sminkat så mycket och gått så många kurser samt att folk vill betala en för tjänserna gör det till att man är en makeupartist. Men hade man inte frilansat och haft betalande kunder(som är ett erkännande i sig) så är det svårt. Precis så som du skriver så är det inte bara att ”kunna sminka” som gör att man kan kalla sig för en MUA. man MÅSTE veta alla tekniker och kunna tillämpa till olika events, åldrar, hudtyper osv. Så det är en lång rad saker som man måste ha gjort och som man måste veta. 🙂 KRaam

 2. Hannah skriver:

  Jag ser det som att man är makeup artist när man jobbar med det helt enkelt, det är ju egentligen ett namn på en yrkesbefattning och därför tycker jag man kan säga att man är makeup artist när man jobbar med det, med eller utan utbildning 🙂

  • Tanci skriver:

   Preciiis….så bara för att man har gått en kurs/utbildning eller har ”makeupintresse” som man utövar hemma så är man inte automatiskt en makeupartist. Håller med dig!

 3. Mia skriver:

  Hm, svårt att säga.. Jag kallar mig för det för att jag har gått en utbildning, men jag tycker att det borde bli mer seriöst och tas på större allvar. Att det borde finnas godkända utbildningar som man kan söka och få studielån till, precis som alla yrken.

 4. Linda skriver:

  Jag tycker att har man gått en lång utbildning som kostar skjortan så är man självklart dipl. MUA, inget snack om saken- de som inte gått och utbildat sig kan fortfarande vara lika duktiga men jag tycker inte man kan titelera sig til ngt man inte har gått en ”riktig” utbildning inom. Det känns orättvist mot dem som lagt ner stora pengar på utbildningen. Jag har själv alltid varit duktig inom området och sminkat vänner/bekanta sen lång tid tillbaka men jag insåg att för att få jobb i branchen måste jag ha titeln MUA och en utbildning (om jag inte hade extrem tur då, men hur många har det? ) så jag la en massa tusen på en utbildning för att faktiskt kunna söka jobb och förhoppningsvis få ett. Om då självlärda personer (som jag innan utbildningen) kallar sig samma sak, känns det lite fel på något sätt. Men jag vidhåller att dipl. MUAS absolut inte behöver vara duktiga bara för att de har ett diplom, så är det ju inom alla yrken. En utbildad förskollärare behöver inte vara bra med barn bara för att den i fråga är utbildad inom området. Som ett exempel. En titel gör dig automatiskt inte begåvad i det du är bara för att du är det….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *